SE OP

– du har en plads i helheden

Fodboldkamp & mønsterjagt

At konfirmanderne ser, at de indgår i en større helhed – familien, kirken, samfundet, verden – hvor de har en rolle at udfylde med deres kvaliteter, egenskaber og bidrag og samtidig anerkender den plads, andre skal udfylde.  

En gang om ugen mødes en gruppe unge mænd for at spille fodbold. De er dygtige fodboldspillere med ambitioner og spiller i 2. division på Zanzibar. Deres fodboldhold, der kaldes Yifoza, skiller sig ud, for her spiller kristne og muslimer sammen. På Zanzibar kan kristne fodboldspillere ellers opleve at blive mobbet og ligefrem blive sat af holdet. Men sådan er det ikke hos Yifoza. Her skal man ikke skjule sin tro. Tværtimod. Hver kamp starter med en bøn. De kristne spillere beder en kristen bøn, de muslimske spillere beder en muslimsk bøn – og imens viser de andre respekt ved at være stille.

Et andet sted på Zanzibar sidder muslimske og kristne kvinder på en syskole, der hedder Upendo, og uddanner sig til syersker. Når kvinderne kigger ned på den tynde tråd, der kører i symaskinen, ser de ikke umiddelbart den helhed, de mange tråde til sidst vil danne. Ser de op, får de øje på det større mønster – på den smukke kjole, som en køber en dag vil få glæde af – som et symbol på den helhed, de selv udgør, når de som kristne og muslimer ser op og møder hinanden med åbne øjne.

Fodbold er et godt eksempel på, at vi kan have indbyggede konflikter, som vi er nødt til at løse på en fredelig måde, hvis det hele skal fungere: Jeg vil score i den ene ende, og du i den anden ende af banen. For at man kan spille, må man følge fælles regler og acceptere sin modstander – der bliver ingen kamp, hvis man sparker alle modstanderne ned og kaster bolden ud af stadion.

Danmission og Zanzibars lutherske kirke står bag fodboldholdet Yifoza og syskolen Upendo. Projekterne gør, at unge fodboldspillere kan dygtiggøre sig og dyrke deres interesse, og at unge kvinder kan få en uddannelse, der giver dem en levevej. Mere end det viser projekterne, at kristne og muslimer kan være sammen, gøre noget sammen og få succes sammen – uden at skulle skjule deres tro. Det er ikke altid nemt, når man er vokset op med at tro det værste om hinanden. Men de lærer at indgå i den samme helhed – på fodboldbanen, på syskolen og i samfundet – hvor de har hver deres rolle at spille og kan yde et vigtigt bidrag til fællesskabet.

  • To pap/plastikkrus pr. konfirmander og en masse elastikker (helst bred, blød bukseelastik)
  • En saks
  • En fodbold
  • To fodboldmål (eller hvis indendørs: fire kegler eller fire stole, der kan stilles som mål)
  • Smartphones til alle konfirmander, eller de kan gå sammen to og to

Proces


Konfirmanderne deles i to grupper – fx drengene for sig og pigerne for sig. Der sættes gang i to aktiviteter ”Fodboldkamp” og ”Mønster-jagt”, som kører på samme tid med hver sin konfirmandgruppe. Først spiller den ene gruppe ”Fodboldkamp”, mens den anden gruppe er på ”Mønster-jagt”. Derefter bytter de aktivitet. Brug ca. 30 minutter til hver aktivitet.

Fodboldkamp:
  • Konfirmandgruppen deles i to teams, som skal spille en fodboldkamp.
  • Eneste forskel er, at fodboldspillerne i denne fodboldkamp bærer specielle briller, der gør det meget svært at se ordentligt.
  • Hver konfirmand laver selv sine briller ud af to pap/plastikkrus og elastikker (se nedenfor).
  • Sæt så gang i kampen!
  • Evt. kan man den ene halvdel af tiden (ca. 15 min.) spille fodbold med de specielle briller og i den anden halvdel af tiden (ca. 15 min.) spille en almindelig fodboldkamp uden brillerne.

Sådan laver I brillerne – gerne to og to sammen:

  • Klip bunden af hvert pap/plastikkrus
  • Lav et hul i hver side af kruset
  • Lav et hul i hver side af kruset
  • Bind et stykke elastik i den anden side af hvert krus, sådan at det kan nå rundt om dit hoved
  • Vupti: Nu har du et par briller
Mønster-jagt:
  • Konfirmandgruppen skal ud og finde mønstre. De bruger deres smartphone til at tage billeder af de mønstre, de ser omkring sig. Et mønster kan være den detalje, man finder, når man zoomer ind på noget (fx blomsterbladets struktur).
  • Konfirmanderne kan gå to og to sammen eller hver for sig. Mønstrene skal findes enten i kirkebygningen eller i nærområdet omkring kirken.
  • Hvis konfirmanderne vil, kan de dele deres bedste billede(r) på Konfirmand Aktions Instagram (tilføj #konfirmandaktion). Se også de andre flotte mønstre, der måtte ligge på Konfirmand Aktions Instagram.

Læs vers fra Åndens gaver (1. Kor. 12:12-26).

Alle, der har spillet fodbold, vil vide, at det er vigtigt at SE OP. ”Se op, se op” bliver der hele tiden råbt på banen. Og det er næsten så enkelt, som det lyder: Sejren nås først, når spillerne ser hinanden og bygger på hinandens fortrin og styrker til at bringe bolden i mål.

I Konfirmand Aktion vil vi gerne bringe det samme budskab – og bringe det videre, for det gælder også udenfor banen: Se op, at der er en næste, der kalder på at blive set. Se op, at der er et omgivende samfund og en større verden, som har brug, at du spiller ind med dine kvaliteter og dit engagement. Ligesom på fodboldbanen er der i samfundet brug for at følge fælles regler, acceptere sin modstander og aktivt spille på den plads, man var tiltænkt, for derved at give sit bidrag til det fælles mål – et samfund af mennesker i fredelig sameksistens. Og selv om det i legens verden er sjovt at spille fodbold med plastikkrus for øjnene, så er vi i den virkelige verden ikke tjent med at gå rundt med et begrænset synsfelt. Smid plastikkopperne og se op – og lad os som kirke tage del i den opgave, det er, at bringe et bestemt menneskesyn – en mildhed, en barmhjertighed, en forsoning – der i samarbejde med andre får samfundet til at fungere. Der er brug for en reflekterende kirke, der ser op, og som ikke gemmer sig bag tykke mure, men forholder sig til den kontekst, den er sat i. Kvinderne på syskolen Upendo og mændene på fodboldholdet Yifoza er sammen med Zanzibars lutherske kirke og Danmission i fuld gang. Og I kan være med!

Med de mønstre, der deles på Konfirmand Aktions Instagram, kan vi sammen sy et mangfoldigt digitalt kludetæppe, som knytter tråde på kryds og tværs af Danmark og hele vejen til Zanzibar, og som viser, at vi udgør hvert vores lille, smukke mønster og samtidig hænger sammen og har brug for hinanden for at kunne danne det fulde billede. Se op!

Ca. 90 minutter.

Download


Hent undervisningsvejledningen her:

Registrer dig som bruger på Konfirmand Aktion for at downloade