Undervisningsplan

SE OP og vær kirkens hænder

– et undervisningsforløb med fokus på diakoni og kirkens sociale arbejde  

Program


1. Velkomst og præsentation af programmet5 min.
2. Information om Zanzibar (Vis filmen “Kom med til Zanzibar”)5 min.
3. Vis filmen: En film om fred og fodbold5 min.
4. Aktivitet: Quiz & Byt – corona-venlig udgave7 min.
5. Vis filmen: Klara Christensen fortæller om besøg i shamba (landsby) + den lille film med hendes dilemmaer7 min.
6. Aktivitet: Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet – find Klaras dilemmaer her20 min.
7. PAUSE5 min.
8. Vis de to film med de to Globale Fortællere Fatna Ngomuo og Thecla Edward, der fortæller om livet og Danmissions projekter på Zanzibar6 min.
9. Aktivitet: Se op – og få øje på den udstødte20 min.
10. Prøv Aktionsmaskinen og del din aktion med din sidemand5 min.
11. Afslutning5 min.

Indhold


december 31, 2018

1

Introduktion til konfirmanderne:
I dag skal vi arbejde med diakoni – både her i Danmark og på Zanzibar. Diakoni betyder tjeneste og bruges ofte til at beskrive det sociale arbejde, som en kirke eller kristen organisation står for.   
I dag ser vi på, hvordan der i fællesskabet også kan være en form for diakoni; at vi tager imod den fremmede og lader os tage imod af fremmede. At vi lader os tjene af fremmede og tjener mennesker, som vi ikke nødvendigvis kender. I kommer til at møde Klara Christensen, som har oplevet sig taget imod som en fremmed på Zanzibar. I kommer også til at møde Fatna Ngomuo og Thecla Edward, som fortæller om, hvordan Danmission sammen med kirken på Zanzibar tjener samfundet.

december 31, 2018
december 31, 2018

2

Vis filmen/slides med information om Zanzibar. 

december 31, 2018
december 31, 2018

3

Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.  

december 31, 2018
december 31, 2018

4

Det er nu tid til, at konfirmanderne skal afprøve deres viden om Zanzibar – hvor meget ved de om øen ud for Tanzanias østkyst? Følg introduktionen for aktiviteten Quiz & Byt.  
Der er følgende muligheder for øvelsen “Quiz & Byt”, som også tager hensyn til corona:
1. Brug Quiz & Byt kortene som beskrevet i øvelsen (husk at holde afstand og brug sprit før og efter øvelsen)
2. Benyt denne elektroniske udgave af Quiz & Byt: www.kateket.dk/zanzibar/
Her kan du vælge at lade konfirmander gå rundt med deres telefon med spørgsmålene eller de kan blive siddende og stille deres sidemakker spørgsmålene.
3. Lav en Kahoot til dine konfirmander med spørgsmål fra Quiz og Byt-øvelsen (www.kahoot.com)

december 31, 2018
december 31, 2018

5

Vis filmen med Global Fortæller Klara Christensen, der fortæller om sit besøg ude i en af Zanzibars fattige landsbyer – også kaldet shambaen. Her bliver hun taget imod af fremmede mennesker og oplever at blive tjent af mennesker udenfor kirken.   
Derefter vises filmen med Klaras dilemmaer.

december 31, 2018
december 31, 2018

6

Faciliter nu aktiviteten ”Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet”. Følg introduktionen for aktiviteten. Brug Klaras dilemmaer og udvælg derudover 2-3 andre af de nævnte dilemmaer. Det er vigtigt, at der er god tid til, at konfirmanderne begrunder, hvorfor de har valgt at placere sig der, hvor de har.
Husk at holde god afstand, når I bevæger jer rundt fra hjørne til hjørne. Alternativt kan hver konfirmand få fire forskelligt farvet post-it’s, som de skal vælge alt efter hvilket hjørne, de ville stille sig i. Hver farve repræsenterer således et hjørne.

december 31, 2018
december 31, 2018

7

Hold en kort pause. Her kan konfirmanderne f.eks. tjekke Konfirmand Aktions Youtube-kanal ud, eller følge os på Facebook og Instagram. Det er også muligt at støtte økonomisk, så I er med til at støtte dialogarbejdet på Zanzibar – og helt konkret at hjælpe mennesker til at leve fredeligt sammen i stedet for at være i konflikt med hinanden. Læs mere her

december 31, 2018
december 31, 2018

8

Vis først filmen med Global Fortæller Fatna Ngomuo og derefter filmen med Thecla Edward. De fortæller om deres liv på Zanzibar; hvordan de selv er en del af kirkens arbejde på Zanzibar – og hvordan Danmission igennem flere projekter rækker ud og tjener samfundet i samarbejde med den lutherske kirke på Zanzibar.

december 31, 2018
december 31, 2018

9

Faciliter nu aktiviteten ”Se op – og få øje på den udstødte”. Læs guiden til øvelsen. For at tage særlige corona-hensyn, kan du vælge at lade konfirmanderne sidde sammen to og to og få et sæt samtalekort hver. Saml op i plenum. På den måde undgår I for meget fysisk aktivitet mellem konfirmanderne.

december 31, 2018
december 31, 2018

10

Det er nu tid til at konfirmanderne selv kan komme på banen og få mulighed for at gå i næstekærligheds-aktion. Bed dem finde deres mobiltelefoner frem og finde Aktionsmaskinen – www.konf.dk/aktion. Her skal de besvare nogle få spørgsmål, hvorefter de ”får” en aktion, som de skal gøre alene eller sammen med nogle af de andre. Lad dem fortælle om deres aktion til sidemanden, som meget gerne må holde ham/hende op på det. Spørg gerne næste gang I ses, hvordan det er gået med at udføre aktionerne. De må meget gerne lægge billeder af aktionerne op på Facebook og Instagram med de to hashtags #seopseverden #konfirmandaktion. 
Vær obs på, at nogle af aktionerne ikke kan gennemføres med corona-restriktioner. Vurdér gerne sammen med konfirmanderne.

december 31, 2018
december 31, 2018

11

Det er tid til at slutte af. Måske har nogle af konfirmanderne spørgsmål? Hvis ikke du kan svare på dem, er I meget velkommen til at skrive til os på konf@danmission.dk – så svarer vi så hurtigt, vi overhovedet kan og så vidt muligt inden, I mødes igen næste gang! I er også velkommen til at kigge på vores hjemmeside – måske bliver I klogere der: www.konf.dk   

december 31, 2018

Ekstra


Hvis I har tid tilovers eller har mulighed for at strække forløbet over flere lektioner, kan I også med fordel benytte følgende:  

  • Se filmen Kirkens hænder, som viser, hvordan vi som kirke og kristent fællesskab kan række ud til dem, der har allermest brug for det. Filmen fortæller tre historier fra Tanzania og Zanzibar. Det er en god idé at supplere filmen med nedenstående aktivitet.
  • Lave aktiviteten ”Se op – og ind i dig selv” – hvad driver og hvad stopper din næstekærlighed?
  • Hvis I har en forældreaften med spisning eller har mulighed for at lave et fælles event med menigheden eller andre lokale aktører, kan I udføre aktiviteten ”Se op – og spis et måltid sammen” med opskrifter direkte fra Zanzibar.
  • Når vi møder det fremmede eller ukendte, har vi ofte en række fordomme. Hold et lille oplæg om fordomme og lav efterfølgende en øvelse, hvor konfirmanderne bliver konfronteret med nogle af deres fordomme. Lave øvelsen om fordomme.

Forberedelse


  • Udskriv de 35 små Quiz og Byt-kort og klip dem til, så der er nok til, at hver konfirmand får et kort hver. Hvis holdet består af flere end 35 konfirmander, kan man udskrive flere af samme eksemplar (find dem her)  
  • Du skal bruge 10 samtalekort til aktiviteten ”Se op – og få øje på den udstødte”. (find dem her)