Undervisningsplan

SE OP

– se din næste

– et undervisningsforløb med fokus på dialog og næstekærlighed 

Program


1. Velkomst og præsentation af programmet5 min.
2. Information om Zanzibar (Vis filmen “Kom med til Zanzibar”)5 min.
3. Vis filmen: En film om fred og fodbold5 min.
4. Aktivitet: Quiz & Byt – corona-venlig udgave7 min.
5. Kort oplæg om dialog7 min.
6. Aktivitet: Mini-dialogøvelse20 min.
7. PAUSE5 min.
8. Vis filmen: Kennet Schmidt fortæller om Elfas Kaaya + Kennets dilemmaer6 min.
9. Aktivitet: Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet20 min.
10. Prøv Aktionsmaskinen og del din aktion med din sidemand5 min.
11. Afslutning5 min.

Indhold


december 31, 2018

1

Til konfirmanderne:
I dag skal I blive lidt klogere på dialog, og hvad det vil sige at møde et menneske, der er anderledes end en selv – som måske har nogle andre meninger, en anden trosoverbevisning eller kultur end en selv. I kommer til at møde nogle unge mennesker, som har været ude at rejse med Danmission til Zanzibar. Her har de mødt andre unge kristne, som lever som minoriteter i et muslimsk samfund. De mærker helt konkret, hvordan dialog er nødvendig hver dag. Hvis ikke de taler med hinanden trods forskelligheder som tro og religiøs overbevisning, kan der nemt opstå misforståelser fordi man lever sit liv og handler forskelligt. Hvis ikke misforståelserne bliver afklaret, kan der i sidste ende opstå konflikter og endnu større skel imellem kristne og muslimer. Dialog bliver derfor et redskab til at blive klogere på dem, der er anderledes end en selv og at opnå respekt overfor forskelligheder.  
Derudover skal I selv prøve at være i dialog med hinanden – og vi skal sammen undersøge, hvordan næstekærlighed kommer til udtryk, når vi møder et menneske, som er anderledes. 

december 31, 2018
december 31, 2018

2

Vis filmen/slides med information om Zanzibar. 

december 31, 2018
december 31, 2018

3

Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.  

december 31, 2018
december 31, 2018

4

Det er nu tid til, at konfirmanderne skal afprøve deres viden om Zanzibar – hvor meget ved de om øen ud for Tanzanias østkyst? 
Der er følgende muligheder for øvelsen “Quiz & Byt”, som også tager hensyn til corona:
1. Brug Quiz & Byt kortene som beskrevet i øvelsen (husk at holde afstand og brug sprit før og efter øvelsen)
2. Benyt denne elektroniske udgave af Quiz & Byt: www.kateket.dk/zanzibar/
Her kan du vælge at lade konfirmander gå rundt med deres telefon med spørgsmålene eller de kan blive siddende og stille deres sidemakker spørgsmålene.
3. Lav en Kahoot til dine konfirmander med spørgsmål fra Quiz og Byt-øvelsen (www.kahoot.com)
 

december 31, 2018
december 31, 2018

5

Fortæl konfirmanderne lidt mere om, hvad dialog er. Brug oplægget til at introducere dem for dagens tema.

december 31, 2018
december 31, 2018

6

Konfirmanderne skal nu selv prøve dialogformen af igennem en mini-dialogøvelse. Se vejledning til aktiviteten. Husk at holde god afstand, når der interviewes.

december 31, 2018
december 31, 2018

7

Hold en kort pause. Her kan konfirmanderne fx tjekke Konfirmand Aktions Youtube-kanal ud eller følge os på Facebook og Instagram.

december 31, 2018
december 31, 2018

8

Vis først filmen med Global Fortæller Kennet Schmidt, der fortæller om hans makker Global Fortæller fra Zanzibar, Elfas Kaaya. Elfas har taget et skridt ud af sin comfort zone og møder mennesker, der er anderledes end ham selv. Hør og se hvordan…  
Vis herefter filmen, hvor Kennet præsenterer et dilemma, som han udfordrer konfirmanderne til at tage stilling til. 

december 31, 2018
december 31, 2018

9

Faciliter nu aktiviteten ”Se op – og få øje på den næste, der ikke ligner dig selv – dilemma og dialogaktivitet” – Læs introduktionen til øvelsen. Brug Kennets dilemma og udvælg derudover 2-3 andre af de nævnte dilemmaer. Det er vigtigt, at der er god tid til, at konfirmanderne begrunder, hvorfor de har valgt at placere sig der, hvor de har. Husk at holde god afstand, når I bevæger jer rundt fra hjørne til hjørne. Alternativt kan hver konfirmand få fire forskelligt farvet post-it’s, som de skal vælge alt efter hvilket hjørne, de ville stille sig i. Hver farve repræsenterer således et hjørne.

december 31, 2018
december 31, 2018

10

Det er nu tid til at konfirmanderne selv kan komme på banen og få mulighed for at gå i næstekærligheds-aktion. Bed dem finde deres mobiltelefoner frem og finde Aktionsmaskinen – www.konf.dk/aktion. Her skal de besvare nogle få spørgsmål, hvorefter de ”får” en aktion, som de skal gøre alene eller sammen med nogle af de andre. Lad dem fortælle om deres aktion til sidemanden, som meget gerne må holde ham/hende op på det. Spørg gerne næste gang I ses, hvordan det er gået med at udføre aktionerne. De må meget gerne lægge billeder af aktionerne op på Facebook og Instagram med de to hashtags #seopseverden #konfirmandaktion. 
Vær obs på, at nogle af aktionerne ikke kan gennemføres med corona-restriktioner. Vurdér gerne sammen med konfirmanderne.

december 31, 2018
december 31, 2018

11

Det er tid til at slutte af. Måske har nogle af konfirmanderne spørgsmål? Hvis ikke du kan svare på dem, er I meget velkommen til at skrive til os på konf@danmission.dk – så svarer vi så hurtigt, vi overhovedet kan og så vidt muligt inden, I mødes igen næste gang! I er også velkommen til at kigge på vores hjemmeside – måske bliver I klogere der: www.konf.dk 

december 31, 2018

Ekstra


Hvis I har tid tilovers, eller har mulighed for at strække forløbet over flere lektioner, kan I også med fordel benytte følgende: 

Forberedelse


  • Udskriv de 35 små Quiz og Byt-kort og klip dem til, så der er nok til, at hver konfirmand får et kort hver. Hvis holdet består af flere end 35 konfirmander, kan man udskrive flere af samme eksemplar (find dem her)  
  • Udskriv interviewguide til mini-dialogøvelsen, så der er nok til hver gruppe bestående af tre konfirmander
  • Du skal bruge stopur og mobiltelefon til dialogøvelsen

Download


Hent undervisningsplanen her:

Registrer dig som bruger på Konfirmand Aktion for at downloade