Undervisningsplan

SE OP

At være ung og kristen på Zanzibar og at tro på trods

– et undervisningsforløb med fokus på den globale kirke og det at være en kristen minoritet – bl.a. formidlet med glimt fra personlige trosfortællinger 

Program


1. Velkomst og præsentation af programmet5 min.
2. Information om Zanzibar: Vis filmen “Kom med til Zanzibar”5 min.
3. Vis filmen: En film om fred og fodbold5 min.
4. Aktivitet: Quiz & Byt – corona-venlig udgave5 min.
5. Vis filmen med Global Fortæller Annika Schmidt, der fortæller om sit møde
med Rose fra Zanzibar + den lille film med Annikas dilemmaer
5 min.
6. Aktivitet: Tal om Annikas dilemmaer 2 & 25 min.
7. Mød konfirmanderne på Zanzibar – vis disse små film:
Global Fortæller Immanuel Jackson fortæller om konfirmander på Zanzibar
Global Fortæller Immanuel Jackson viser rundt i konfirmandlokalet på Zanzibar
5 min.
8. Aktivitet: ”Se op og bed for dine brødre og søstre”15 min.
9. PAUSE5 min.
10. Aktivitet: ”Værdilinjen – Hvilke værdier er vigtige?20 min.
11. Vis filmen ”Værdier på Zanzibar”5 min.
12. Prøv Aktionsmaskinen og del din aktion med din sidemand5 min.
13. Afslutning5 min.

Indhold


december 31, 2018

1

Til konfirmanderne:
I dag skal I møde unge kristne fra Danmark og fra Zanzibar. I kommer til at opleve, at der både er forskelle på og ligheder mellem, hvordan I går i kirke, til konfirmandundervisning og hvilke værdier, I har. Selvom Zanzibar er langt væk, er vi stadig en del af den samme globale kirke. Som ung kristen på Zanzibar og i Danmark kan man vælge at lukke øjnene for det omgivende samfund, men hvis vi sammen ser op og ser hinanden og det omkringliggende samfund, så arbejder vi frem mod det samme og kan skabe enhed og fællesskab – selv med flere tusinde kilometer imellem os.

december 31, 2018
december 31, 2018

2

Vis filmen/slides med information om Zanzibar. 

december 31, 2018
december 31, 2018

3

Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.  Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.   Introducer filmen om ”Fred og fodbold på Zanzibar”. Her møder vi en ung konfirmand i den lutherske kirke på Zanzibar og en ung muslim, der går på syskolen Upendo.  

december 31, 2018
december 31, 2018

4

Det er nu tid til, at konfirmanderne skal afprøve deres viden om Zanzibar – hvor meget ved de om øen ud for Tanzanias østkyst?
Der er følgende muligheder for øvelsen “Quiz & Byt”, som også tager hensyn til corona:
1. Brug Quiz & Byt kortene som beskrevet i øvelsen (husk at holde afstand og brug sprit før og efter øvelsen)
2. Benyt denne elektroniske udgave af Quiz & Byt: www.kateket.dk/zanzibar/
Her kan du vælge at lade konfirmander gå rundt med deres telefon med spørgsmålene eller de kan blive siddende og stille deres sidemakker spørgsmålene.
3. Lav en Kahoot til dine konfirmander med spørgsmål fra Quiz og Byt-øvelsen (www.kahoot.com)
    

december 31, 2018
december 31, 2018

5

Vis filmen med Global Fortæller Annika Schmidt, som fortæller en historie om Rose, som hun mødte på syskolen Upendo. Vis i forlængelse heraf den lille film med hendes dilemmaer.

december 31, 2018
december 31, 2018

6

Lad konfirmanderne tale sammen med deres sidemakker om dilemmaerne og om, hvordan de forholder sig til dem. Saml kort op i plenum.

december 31, 2018
december 31, 2018

7

Lad konfirmanderne møde konfirmander på Zanzibar og få et indtryk af, hvordan deres undervisning foregår. På de to små film møder I Global Fortæller Immanuel Jackson, som fortæller om konfirmandlivet på Zanzibar.

december 31, 2018
december 31, 2018

8

Lav nu aktiviteten ”Bed for dine brødre og søstre” – læs hvordan I gør i introduktionen.

december 31, 2018
december 31, 2018

9

Hold en kort pause. Her kan konfirmanderne f.eks. tjekke Konfirmand Aktions Youtube-kanal ud eller følge os på Facebook og Instagram.

december 31, 2018
december 31, 2018

10

Lav nu aktiviteten ”Værdilinjen – hvilke værdier er vigtigst?” – læs hvordan I gør i introduktionen. Hvis den skal være særligt corona-venlig, kan I vælge at at lave den individuelt, hvor hver konfirmand placerer værdierne fra vigtigt til ikke-vigtig. Hvis I vælger denne løsning, er det afgørende med god tid til at drøfte svarene i plenum efterfølgende. På den måde kan konfirmanderne udfordre hinanden og sætte tanker i gang – og måske vil nogen ændre deres placering af værdierne på baggrund af den fælles diskussion?  

december 31, 2018
december 31, 2018

11

Vis i forlængelse af ovenstående aktivitet den lille film ”Værdier på Zanzibar”, hvor I ser tre konfirmander fra Zanzibars værdilinje. Tag en kort snak om, hvorfor det mon ser forskelligt ud – måske har I nogen spørgsmål til konfirmanderne på Zanzibar. Send dem gerne til konf@danmission.dk – så skal vi sende jer svar fra konfirmanderne på Zanzibar.

december 31, 2018
december 31, 2018

12

Det er nu tid til, at konfirmanderne selv kan komme på banen og få mulighed for at gå i næstekærligheds-aktion. Bed dem finde deres mobiltelefoner frem og finde hjemmesiden www.konf.dk/aktion. Her skal de besvare nogle få spørgsmål, hvorefter de ”får” en aktion, som de skal udføre alene eller sammen med nogle af de andre. Lad dem fortælle om deres aktion til sidemanden, som meget gerne må holde ham/hende op på det. Spørg gerne næste gang I ses, hvordan det er gået med at udføre aktionerne. De må meget gerne lægge billeder af aktionerne op på Facebook og Instagram med de to hashtags #seopseverden #konfirmandaktion.

Vær obs på, at nogle af aktionerne ikke kan gennemføres med corona-restriktioner. Vurdér gerne sammen med konfirmanderne.

december 31, 2018
december 31, 2018

13

Det er tid til at slutte af. Måske har nogle af konfirmanderne spørgsmål? Hvis ikke du kan svare på dem, er I meget velkommen til at skrive til os på konf@danmission.dk – så svarer vi så hurtigt, vi overhovedet kan!

december 31, 2018

Ekstra


Hvis I har tid tilovers, eller har mulighed for at strække forløbet over flere lektioner, kan I også med fordel benytte følgende: 

Forberedelse


  • Udskriv de 35 små Quiz og Byt-kort og klip dem til, så der er nok til, at hver konfirmand får et kort hver. Hvis holdet består af flere end 35 konfirmander, kan man udskrive flere af samme eksemplar (find dem her)  
  • Du skal bruge A4-papirer, skrivegrej og en stor konvolut til aktiviteten ”Se op – og bed for dine brødre og søstre”
  • Udskriv værdikort – antallet af eksemplarer afhænger af antallet af grupper

Download


Hent undervisningsplanen her:

Registrer dig som bruger på Konfirmand Aktion for at downloade