For Poul Geil blev mødet med en mørk Jesus på Zanzibar en påmindelse om, at vi skal bede på tværs af kirkeskel. Poul Geil, som er sognepræst i Alderslyst sogn i Silkeborg, deltog i juni måned på en studierejse til Zanzibar som optakt til Konfirmand Aktions nye treårige projektfase. Læs hans Eftertanke, som blev bragt i EkstraPosten.
“På en studietur til Zanzibar så vi kors med en mørk Jesus. Han er mørk, fordi fortællingen om Jesus på korset er omsat til den virkelighed og den hverdag, som er kristnes på Zanzibar. Ligesom Jesus på andre kors mere ligner en nordeuropæer med lys hud end en mand fra Mellemøsten.
I Zanzibar så vi et dialogprojekt, som Danmission er med i, og vi mødte både muslimer og kristne. Muslimske lærde holdt foredrag for os, og vi besøgte to evangelisk-lutherske kirker, men også en pinsekirke og en katolsk kirke.
Navnet på Danmissions dialogprojekt er Upendo. Et ord på swahili, som betyder kærlighed. Et af de konkrete udtryk for dialogarbejdet var en syskole for både kristne og muslimer, og tanken bag Upendo er helt overordnet den, at fjendebilleder bedst opløses, når vi lærer hinanden at kende.
I 2012 og 2013 var der store spændinger mellem kristne og muslimer på Zanzibar. Vi mødte en muslim med ar efter syre, fordi han havde været for venlig ved de kristne naboer, og vi hørte om angreb på tre katolske præster. En af dem var blevet angrebet med syre, den anden havde fået skudt kæben af, og den tredje var blevet dræbt. Men forholdene er meget bedre nu, og dialogarbejdet er noget af grunden.
Kirkerne kan godt bruge flere penge, men mest af alt bad de os om at bede for dem, og vi bad dem om at bede for os. På tværs af kirkeskel. Bede om at fortællingen om manden på korset må blive ved med at være levende for os.”
Læs også Poul Geils Eftertanke her.