I Tønder Kirke har konfirmandernes lært om Zakæus gennem dialogøvelsen fra Konfirmand Aktion. Sognepræst Trine Hauge Nielsen brugte dialogøvelsen, for at konfirmanderne kunne reflektere over Zakæus. Nedenstående er en konfirmandprædiken sammenskrevet af konfirmandernes udsagn. 

Dialogøvelsen “Se op – og få øje på den udstødte består af 10 spillekort med spørgsmål. Find dialogøvelsen i undervisningshæftet her.

Man kunne tydeligt se, at Jesus var kommet til byen den dag. Alle var henrykte og løb ned i byens gader. Folk myldrede om ham. Alle ville se Jesus.

Skatteopkræveren Zakæus var utryg ved situationen. Han stod der i sit fine tøj, som han havde købt for penge, han havde narret ud af folk. For når Zakæus opkrævede skatter, så krævede han altid for meget og puttede en god del af skatten i sin egen lomme.

Zakæus var rig, men han var ikke rigtig glad. De andre kunne ikke lide ham. Zakæus vidste godt, han var upopulær. Sådan var det også da han var barn, og de mobbede ham, fordi han var så lille.

Zakæus var rig, men han var ikke rigtig glad. Han var flov over sig selv. Han følte sig alene.

Han vidste egentlig godt, hvad der er rigtigt og forkert. Men kunne alligevel ikke lade være med at handle forkert.

”Det er jo ikke til at se noget for alle de mennesker”, tænkte Zakæus.

”Men jeg er jo også så lille, og der er jo heller ingen der rigtig kan lide mig, så jeg klatrer op i træet dér. Så kan jeg se noget, og samtidig skjuler jeg mig for de andre”.

Da Jesus nærmede sig, standsede han lige ud for det træ, Zakæus sad i. Dér stod han, selveste Jesus!

”Han kiggede op på mig og kaldte mig ved mit navn” fortalte Zakæus senere. Det var der aldrig nogen, der havde gjort før.

Da Jesus sagde, at han skulle komme ned fra træet, blev Zakæus nervøs og forvirret, men han blev også glad.

Jesus ville spise aftensmad hjemme hos ham!

De, mennesker, der så, hvad Jesus gjorde, blev meget forargede. De syntes, det var uretfærdigt. Måske blev de også en lille smule jaloux over, at Jesus ville tale med Zakæus, og at det ikke var dem, han ville besøge.

”Helt ærligt, hvad sker der?” sagde de til hinanden. ”Jesus kan ikke være bekendt at spise sammen med ham! Hvorfor vil Jesus spise dér? Jeg er da 1000 gange bedre end den bedrager! Hvorfor vil Jesus spise hos ham, som alle hader?”

Men dét ville Jesus. Og det gjorde noget ved Zakæus, at Jesus gerne ville snakke med ham.

Zakæus holdt op med at tage andre folks penge.

Han gav folk deres penge tilbage. Han begyndte at leve et andet liv end før.

Fortællingen om Zakæus får mig til at tænke på, at vi kan forandre os. Zakæus var ikke særlig sød ved andre mennesker, men det blev han! Jesus fik ham til at se anderledes på sig selv og på andre mennesker. Han fik ham til at tænke godt om sig selv og om andre mennesker. Noget må det have ændret hos Zakæus at snakke med Jesus.

Jesus så ikke ned på ham, men talte med ham og talte ham til fornuft.

Fortællingen om Zakæus får mig til at tænke på, at man altid skal give andre mennesker en chance. Det var godt, at Jesus gav Zakæus en chance til, så han kunne begynde på en frisk.

Jesus får Zakæus med ind i fællesskabet igen. Jesus vidste udmærket godt, hvad Zakæus havde gjort. Men Jesus kunne også se, hvordan han rigtig var.

Vi er alle noget værd. Der er noget godt i alle mennesker.

Fortællingen om Zakæus får mig til at tænke på, at vi skal behandle hinanden ordentligt. Du skal behandle andre, som du selv vil behandles. Du skal også give dine venner en ny chance. Der kan ske noget andet, end det, vi lige forventer.

Jeg har også følt mig anderledes. Jeg har også dømt en anden for noget, de ikke var. Men vi gør alle sammen fejl. Vi er alle sammen mennesker.